Västra Götaland

Kön och ursprung styr vilken vård du får

Vården är inte jämlik - personer diskrimineras både på grund av sitt kön, funktionshinder och sexuella läggning, det visar en utredning av vården i Västra Götaland.

Att det förekommer diskriminering i vården är känt. Anita Brnic, revisor som har hållit i utredningen av vården i Västra Götalands län, säger att vården inte är något undantag från resten av samhället.

Anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen, DO, visar till exempel att lesbiska par tvingas betala för fertilitetsbehandling, något som hetrosexuella par inte behöver.

Utredningen över vården i Västra Götaland visar att det finns en medvetenhet kring att diskriminering förekommer men det saknas praktiska rutiner för hur man ska motverka det.

Enligt Anita Brnic saknas också vissa diskrimineringsaspekter, som könsöverskridande identitet, funktionshinder och sexuell läggning, helt i de jämställdhets- och mångfaldsplaner som ändå finns. Planerna handlar också mest om hur personalen ska agera mot varandra, internt och inte hur man ska vara mot patienterna.

Anita Brnic tror att det kan bero på att lagstiftningen är ny, man har helt enkelt inte hunnit med.

– Men det är det vi vill lyfta nu genom den här utredningen. Jag ser att vi måste utveckla bra ledningssystem för det här, en enskild verksamhet har väldigt svårt att driva en fråga om man inte har ledningen med sig.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".