tranemo

Ifrågasatta krav om säkerhet

De flesta kommuner följer Räddningstjänstens krav. Men inte alla. Tranemo hyrde t ex in konsulter för över 30 000 kronor förra året för att undersöka om räddningstjänstens krav var skäliga, något som brandingenjör på räddningstjänsten Daniel Eggertsen reagerat på.

Tranemo spenderade förra året 30 000 kronor på inhyrda konsulter för att ta reda på om räddningstjänsten krav på skärpt brandskydd på två av deras äldreboenden var skäligt. Summor som inte kommunstyrelsens ordförande Crister Persson känt till.

Den största kostnaden, på över 25 000 kronor gäller Solgård i centrala Tranemo. Enligt fakturorna som är något svårtydda framgår att konsulterna deltagit vid möten med räddningstjänst och dessutom gjort ett eget utlåtande gällande vad som är som man skriver "en acceptabel nivå på brand och utrymningssäkerhet för vårdtagarna".

Där kom konsulten fram till att räddningstjänsten krävde för mycket av kommunen men i slutändan valde ändå Tranemo kommun att gå på räddningstjänstens linje och göra de förändringar som dom föreslagit och alltså inte följa rådet från konsulten

Dessutom har kommunen fått hjälp att överklaga kraven som lagts på Solbacken i Länghem till länsstyrelsen, något som är mycket ovanligt enligt länsstyrelsen. För den hjälpen har man fakturerat kommunen drygt 4 500 kronor för 7 timmars arbete.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".