ulricehamn

Digitalt lärande på frammarsch

Smartboard på alla skolor och bärbara datorer till alla gymnasielever. Det är två exempel på den senaste digitala utvecklingen i skolans värld i Ulricehamn.

Den svarta tavlan är för länge sedan passé i skolan. Men nu är även den vita tavlan - whiteboarden - på väg bort. I Ulricehamn arbetar man numera på alla skolor med en så kallad smartboard - en stor klickbar skärm som är kopplad till datorn.

Med hjälp av smartboarden kan både lärare och elever surfa på nätet, kopiera texter och bilder från olika källor, skriva för hand direkt på skärmen och utföra matematiska beräkningar - och mycket mycket mer. Allt med en fingertryckning direkt på den stora skärmen.

Kan återanvändas
Sedan kan arbetat sparas ner på datorn och användas igen.

– Men det handlar om ett helt nytt sätt att undervisa, berättar Tomas Björnberg, IT-pedagog i Ulricehamn med ansvar för information, kommunikation och ny teknik. Och det handlar inte om teknik utan pedagogik.

Bärbara datorer till gymnasieeleverna
Som ett led i den digitala utvecklingen kommer gymnasieeleverna i Ulricehamn att utrustas med bärara datorer nästa läsår.

Tanken är att alla elever i årskurs ett och två ska få bärbara datorer till hösten. Och därmed ska den digitala världen ta ytterligare att stort steg in i skolans värld - en satsningen som också den innebär ett nytt arbetssätt för pedagogerna

Eleverna får stort ansvar
Satsningen på bärbara datorer ska egentligen inte kosta några pengar eftersom skolan samtidigt säger upp ett dyrt leasingsvtal för de nuvarande stationära datorerna. Men skolan lägger också ett stort ansvar på eleverna för att satsningen ska fungera.

– Eleverna måste ta hand om datorn och sköta den sin sin egen, för att det ska fungera. säger Mikael Sepp som är IT-pedagog på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista