Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Bo Nordenskjöld.
2 av 2

Cancermedicin kan ta slut - olönsam att tillverka

 Uppdaterad 17:08
Det är akut brist på den mycket viktiga bröstcancermedicinen Fluorouacil. På Södra Älvsborgs Sjukhus räcker lagret bara ett par dagar till, men få vill tillverka medicinen. Det är inte lönsamt längre.

I förra veckan fick landets sjukhus beskedet att läkemedlet Fluorouacil tagit slut hos leverantören och får man inte tag på medicin blir konsekvenserna stora säger Bo Nordenskjöld, överläkare på canceravdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Då måste vi ändra medicinering till mindre väletablerad medicin eller skjuta upp medicinering, så det är för många patienter en mycket oroande situation.

Är det liv som står på spel?

– Alltså det är en medicin som är livräddande. Så är det ju.

Medicinen är mycket viktig i behandlingen av bland annat bröst- och tjocktarmscancer och används både för att bota patienter och lindra besvären hos dem som har en svår cancersjukdom. Och på sjukhusen börjar situationen bli akut säger Bo Nordenskjöld.

– Nu har vi medicin så det räcker till måndag eller tisdag nästa vecka.

Enligt företaget som levererar medicinen beror bristen på problem med tillverkningen. De senaste dagarna har Apoteket arbetat intensivt med att skaffa fram medicin, och Läkemedelsverket har nu också gett dispens för införsel av medicinen från Tyskland.

Bo Nordenskjöld hoppas att det innebär att inga patienter blir drabbade den här gången.

– Vi kommer att få påfyllning i grevens tid.

Företaget som levererar medicinen uppger att bristen beror på problem med tillverkningen, men Bo Nordenskjöld menar att bristen visar på ett större problem. 

Medicinen är från slutet av 50-talet, patentet har gått ut och det är knappt lönsamt att tillverka. Effekten blir att patienterna kommer i kläm när färre vill göra medicinen, något som blir allt vanligare enligt Bo Nordenskjöld.

Även andra läkare menar att den uppkomna bristen är ett tecken på att upphandlingen av läkemedel drivits för hårt; att priserna drivits ner så långt att ingen längre vill tillverka. 

Valéria Kant är vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad, och hon säger att hon inte varit medveten om det här problemet.

– Överlag försöker man hålla nere priserna för att det ska räcka till så många som möjligt, men det här var ju jätteviktigt. Det här måste vi ta upp, säger Valéria Kant.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".