Kvinnorna dominerar på högskolan

Kvinnorna drar ifrån männen i högskoleutbildning. I vissa sjuhäradskommuner är det dubbelt så många kvinnor som män som börjar på högskolan.

Ny statistik från Högskoleverket visar att unga kvinnor påbörjat studier vid högskola och universitet i mycket högre utsträckning än män.

I Ulricehamn är skillnaderna störst. Vid 24 års ålder har 27 procent av männen börjat läsa vidare, medan siffran för kvinnor är mer än dubbelt så hög, 55 procent.

Malin Jensen läser sista året på medieprogrammet på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn, och tänker vidareutbilda sig till lärare. Hon tror att gymnasiet och dess lärare kan påverka för att få fler killar att läsa vidare.

– Kanske de ska fokusera mer på killarna för att få dem att inse hur kul det är, säger Malin Jensen.

Tingholmsgymnasiets studie- och yrkesvägledare Inger Carlsson håller med om att det är en bra idé. Hon har också märkt att tjejerna är mer framåt och frågar mer om högre studier.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista