Snön ligger djup på taken... Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
sjuhärad

Husen tar stryk i vinterkylan

Ovanligt många fastigheter har skadats den här vintern. Förutom tak som gett vika på grund av snömängden har många vattenskador anmälts.

Länsförsäkringar Älvsborg fick under förra vintern in 18 anmälningar om vattenskador, i år är antalet redan uppe i 72 stycken.

En vattenskadeökning på 400 % kvalar in den här vintern som en av de värsta på många år ur försäkringssynpunkt. Och risken är att många fler vattenskador upptäcks framöver när kylan släpper.

– Särskilt fritidshusen som stått ouppvärmda. Där tror jag säkerligen att vi kommer upptäcka en hel del frysskador, säger Malin Hilding som är gruppchef för byggskador på Länsförsäkringar Älvsborg.

Hur förebygger man vattenskador?

– Kontrollera kranar och rör som är placerade på utsatta ställen, till exempel vattenutkastare. Kontrollera ouppvärmda rum och andra utrymmen som inte används.

Den här vinterns snömängder har också gjort av många tak har gett vika. Malin Hildings tips är enkelt.

– Skotta så gott det går, och var extra uppmärksam med garage- och altantak. Där täcker inte försäkringen, säger Malin Hilding på Länsförsäkringar Älvsborg.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".