1 av 3
Ångestskrikaren och Sören Johansson. Foto: Jenny Hellström
2 av 3
3 av 3
Kaja. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix
borås

Ångest får kajorna att fly från stan

Ångestskrik kommer att ljuda över Borås på kvällarna framöver.
Det är det nya vapnet i kriget mot kajorna som skitar ner i centrala staden.

Kajor som skränar och skitar ned har länge varit ett problem i Borås. Kommunen har provat flera olika metoder för att få bukt med problemet. Under hösten har man till exempel testat att fånga kajorna i fällor - för att sedan avliva dem - dock med ganska magert resultat.

Nu har gatukontoret köpt in en så kallad ångestskrikare, som ska skrämma iväg kajorna. Den ska sitta på rådhuset vid Stora torget och med inspelat ljud av kajornas ångestskrik skrämma iväg kajorna från centrum. Dessutom ska gatukontoret också avlossa lösa skott.

– Efter att vi provade ångestskrikaren fanns det inte många kajor kvar, säger Sören Johansson på Gatukontoret.

Kajorna har länge varit ett problem i Borås. Sören Johansson uppskattar att det finns cirka 4 000 kajor i stan som både skränar och skitar ned.
Förutom olägenheten för boråsarna är kajorna också ett ekonomiskt problem för kommunen, men nu hoppas man alltså mycket på ångestskrikaren.

Men är det inte bara risk att de flyttar någon annanstans?

– Det gör de säkert, men vad vi är ute efter är att minimera dem i centrala stan. Om de sitter i parkmark och skiter gör inte lika mycket, säger Sören Johansson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".