1 av 3
2 av 3
Det finns många ståtliga träd för kajorna att välja på vid Allegatan.
3 av 3
Lilla Brogatans träd stympades föra året och ser så här ut i dag. Foto: SR
borås

Bara stolpar kvar av allén

Borås stad stympar inom kort alla träden på Borås paradgata, Allégatan. Dels vill man begränsa trädkronorna, dels få bort kajorna som anses vara en sanitär olägenhet. Borås förre stadsträdgårdsmästare Åke Johansson underkänner nu helt den kraftiga beskärningen och vill att den stoppas.

Allégatan är Borås paradgata och var den första gata som planerades med träd för 180 år sedan. Under 1940-talet togs träden ner men under 1980-talet så planterades det åter träd med hjälp av privata donatorer. Träden är nu uppväxta och gatan börjar återfå lite av den forna glansen.

Då är det dags att beskära träden och det gör man väldigt hårt, på samma sätt som Borås stad gjorde på Lilla Brogatan förra året.

Men så gjorde man inte tidigare.
Åke Johansson som varit stadsträdgårdsmästare under en lång följd av år vet vad han talar om. Enligt honom går det att beskära utan att stympa träden.
Enligt kommunen görs inte beskärningen bara för att minska omfånget utan också för att försvåra för kajorna att använda sig av träden.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".