Kränktes av regissör

Kulturministern kräver nu åtgärder för att lösa de stora problemen med sexuella trakasserier inom teater och filmbranschen.
Skådespelerskan Wiveka Warenfalk, känd från bland annat stora roller på Borås stadsteater, känner igen problemet. Hon har själv känt sig sexuellt kränkt av en manlig regissör.

– När jag jobbade som skådespelerska på Göteborg Stadsteater var vi tre tjejer som skulle vara horor i en pjäs och då sa regissören att vi skulle komma ut lättklädda i pausen utanför ridån och sjunga. Men då protesterade jag och sa att det inte tillhörde pjäsen. Då sa han att han tyckte det skulle vara trevligt för publiken att se tre flickor som skulle lätta upp i pausen, säger skådespelerskan Wiveka Warenfalk.

Hon säger att hon kände sig mycket kränkt och att vägrade göra det regissören bad om. De två andra tjejerna gick med däremot på kravet säger hon.

– Det vill mycket till om man ska bråka.

Många trakasserade
Ekot kunde igår presentera en undersökning som visar att nästan varannan kvinnlig skådespelerska blivit sexuellt trakasserade, och det är vanligt att det är arbetsledaren som är den som trakasserar.

Ekot har intervjuat både kvinnor och män som blivit utsatta. De är anonyma och deras berättelser har lästs in av medarbetare på Sveriges Radio.

"Jag var med i en serie på tv. Min roll skulle under en scen bli våldtagen i ett litet hus av skådespelaren som spelade den manliga huvudrollen. När vi höll på med scenen började regissören skämta om hur han kört upp en strumpsticka i underlivet på en kvinna."

"Senare på kvällen satt vi på hotellet vid ett långbord. Det var inte meningen att jag skulle höra det, men jag hör ändå att de sinsemellan bestämmer vem av dem som ska ta mig först på natten. Jag blir skiträdd, går till mitt rum, och ser till att låsa ordentligt. Senare på natten försöker någon ta sig in både via dörren och sedan också fönstret." Berättar en kvinna som alltså vill vara anonym.

Läs mer om granskningen här:

 Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".