Ulricehamn

Hopplös situation för romer

Den dåliga situationen för romer i Kosovo har blivit mycket uppmärksammad den senaste veckan. Avvisningshotade romer höll förra veckan en manifestation utanför Migrationsverket i Göteborg för att protestera mot avvisningar. Lena Sanver i Trädet utanför Ulricehamn, som jobbar för Länderkommittén för före detta Jugoslavien, välkomnar att romerna nu själva protesterar.

Lena Sanver har länge följt situationen för romer i före detta Jugoslavien. Hon är själv ombud för många asylsökande romer i deras asylprocesser

– Men det är ett hopplöst uppdrag som nästan uteslutande leder till avslag, berättar hon.

Rapporterna hon fortlöpande får från de romer hon har kontakt med som skickats tillbaka till Kosovo är nedslående:

– Situationen är totat hopplös. De får ingen hjälp.

Lena Sanver riktar kraftig kritik mot Migrationsverket och Migrationsdomstolarna som hon menar väljer att bortse från rapporter från tunga instanser såsom FN:s flyktingorgan UNHCR som visar att romer riskerar att utsättas för förföljelse i Kosovo.

Och trots den kraftiga kritiken som Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg nu riktat mot avvisningarna av romer, så tror inte Lena Sanver att det kommer att leda till någon förändring i praktiken:

– Nej det blir väl som med UNHCR:s rapport nyligen att den kommer att passera ganska obemärkt förbi.

Lena Sanver i Trädet utanför Ulricehamn jobbar för Länderkommittén för före detta Jugoslavien. De asylprocesser hon har hjälpt asylsökande romer med har de senaste åren nästan uteslutande lett till avslag.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".