borås

Gågatan får granit från Kina

För sju år sedan kritiserades Borås skarpt för att man stensatte planen framför Centralstationen med granit från Kina, där arbetarna hade dåliga förhållanden. Nu är det snart dags att lägga om gågatan i Borås och än en gång har kommunen blir det granit från Kina.
Ordföranden i gatunämnden säger att frågan nu ska tas upp i nämnden, hittills har det bara varit en tjänstemannafråga.

Alf Iwarsson på Borås gatukontor har precis som andra förvaltningar lovat att hålla sig till TCO:s uppförandekod och precis som utanför Resecentrum och på Sandwalls plats blir det nu också kinesisk granit på gågatan.

Gågatan i Borås är en av Sveriges äldsta och nu nästan 50 år gammal och, enligt Gatukontoret, i behov av en uppfräschning.

Så nu blir det, förutom graniten, en infälld räfflad markering i marken för personer med nedsatt syn, kanske också nedsänkta tavlor om Borås historia, inte minst då om textilarvet, nya gatlampor, papperskorgar och bänkar.

Fastighetsägarna står för nästan hälften av kostnaden, 1,9 av 4,5 miljoner kronor, och efter hårda förhandlingar har man enats om att uteserveringarna ska vara högst 3,15 meter djupa och ha likadana staket.

– Det här har hittills varit en tjänstemannafråga. Vi politiker har inte varit inblandade men jag ska ta upp det i kväll vid nämndens möte, säger Bengt Sandell moderat ordförande i gatunämnden.

Naturstenskompaniet som levererar den kinesiska stenen säger att deras leverantörer uppfyller kraven på en god arbetsmiljö.

Upprustningen av gågatan planeras starta i april och stå klar till midsommar.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se