1 av 2
2 av 2
Utdrag ur foldern: skadade barn och explosioner.
Afganistan

Utvisningar till Afganistan - "Säkert, men varning för minor"

Migrationsverket utvisar asylsökande till Afghanistan med motiveringen att det är tillräckligt säkert. Samtidigt delas broschyer ut inför avresan som beskriver hur man ska bära sig åt för att överleva.

Inom en snar framtid ska Khalid Afridi utvisas till Afghanistan tillsammans med frun och deras tre små döttrar - detta efter att ha överklagat ända upp till Migrationsöverdomstolen.

Men trots att det ska vara tillräckligt säkert för att de ska utvisas så har familjen inför utvisningen fått en folder av Migrationsverket.

Explosioner, men inte krig
I foldern visas hur man ska undvika att sprängas i luften av minor och bomber i Afghanistan - ett budskap som gör Khalid mycket oroad och upprörd.

– Migrationsverket själva visar för oss att här finns minor och du måste inte gå nära dom. Men varför säger de då till oss att det inte finns krig, undrar Khalid Afridi.

Khalid Afridi sitter i soffan i lägenheten i Borås och tittar i foldern han fått från Migrationsverket. Med oss sitter även frun Fareeda och de tre små döttrarna Mariam, Maewa och Moska.

Snart tvingas de allihop att lämna tryggheten i Sverige och utvisas till ett Afghanistan som Migriationsverket bara för några veckor sedan bedömde blir allt mer osäkert.
Men i familjen Afridis fall finns inte tillräckliga skäl att få stanna i Sverige, enligt Migrationsöverdomstolen.

I foldern, som kommer från FN:s flyktingorgan UNHCR, finns bilder på hur minor och bomber ser ut och hur minfält märks ut. Det finns även bilder på barn med amputerade ben.

– Du kan själv se att det är mycket dåligt där, men samtidigt säger de att det inte är någon fara och att vi kan åka tillbaka.

Migrationsverket: "Motsägelsefullt"
Enligt Migrationsverket har det varit rutin att dela ut den här informationen till utvisade afghaner fram tills denna vecka då ett avtal med de som stod för informationen löpt ut.

Stefan Bergman är enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Borås som var de som gav Khalid Afridi och hans familj foldern i förra veckan. Han förstår deras reaktion.

– Så klart det kan bli knepigt när vi i vår bedömning anser att säkerhetläget är sådant att det är säkert att återvända och att domstolarna gör samma sak och att man sedan får den här informationen. Det kan ju säkert kännas motsägelsefullt.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Läs mer på ekots hemsida:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista