Afganistan

Cyniskt med folder om bomber

Socialdemokraternas ansvarige i flyktingfrågor regarerar nu på den informationsbroschyr som delas ut till afganer som utvisas från Sverige. Landet bedöms som säkert - ändå får flyktingarna en folder om hur de ska överleva när de kommer tillbaka.

"Cyniskt".

Det är slutsatsen från socialdemokraternas ansvarige i flyktingfrågor Magdalena Streijffert när hon får höra om flyktingorganet UNHCR:s folder som delas ut bland afganer som utvisas ur Sverige.

 Inom en snar framtid ska Khalid Afridi utvisas till Afghanistan tillsammans med frun och deras tre små döttrar - detta efter att ha överklagat ända upp till Migrationsöverdomstolen.

De och andra flyktingar utvisas på grund av "bristande skyddskäl", det vill säga att landet inte bedöms som tillräckligt farligt för att de ska få stanna i Sverige.
Med på resan får de samtidigt en informationsfolder om hur de ska överleva dagen när de kommer tillbaka.

– Ja jag tycker det är väldigt cyniskt. Det säger väl en hel del om hur läget är i landet och då man också ifrågasätta det beslut som tagits, säger Magdalena Streijffert.

Läget har förvärrats i Afghanistan och kommer troligen fortsätta göra det. Det borde vara en anledning till att till exempel familjen Afridi inte borde utvisas, säger Magdalena Streijffert.

– Vi har svenska trupper där för att skydda befolkningen och jag tycker det är tragiskt att man i det skedet faktiskt skickar tillbaka människor dit.

Familjen Afridi ska som det ser ut i dag utvisas till Afghanistan efter att ha överklagat ända upp till migrationsöverdomstolen. Pappa Khalid Afridi är mycket upprörd över de dubbla budskapen och hur flyktingar hanteras.

– Det är många som dör och Talibanerna finns där och många byggnader träffas av bomber, men samtidigt säger man att det inte är farligt. De dödar svenska soldater, men samtidigt säger dom att det inte är farligt. Om inte det är farligt så vet inte jag vad som är farligt. Om det inte är krig, vad är då krig?, säger

Från Migrationsverket säger man att den infomation man lämnat ut fram tills i onsdag har ingått i ett avtal med andra organisationer för att underlätta ett återvändande, och det är inte Migrationsverket som står bakom innehållet.
Men från och med denna vecka så har avtalet löpt ut. Och när det gäller kritiken om att utvisa afghaner säger Pär lilja, verksamhetsexpert inom asylprövning på verket så här.

– Säkerhetsläget i Afghanistan ser inte likadant ut överallt och därför anser vi att folk kan återvända till vissa delar av Afghanistan.

I detta fallet handlar det om Kabul, hur ser det ut där?

– I Kabul anser vi att det fortfarande är en sådan situation så att personer kan återvända dit.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se