borås

Lundbyhallens tak rasade - fotbollslaget hann precis ut

Halva taket på Lundbyhallen i Borås rasade under lördagen. Hallens tak hade inte skottats och klarade inte tyngden av snön och med bara sekunder tillgodo hann Norrbys pojklag ur hallen.
– Vi hörde hur det började knaka och sprang ut direkt, säger 14-årige Mirsad Boneshta som var inne i hallen strax före raset.

Det var mellan 2000 och 3000 kvadratmeter, ungefär halva taket, som inte höll för trycket av snömassorna. Räddningstjänsten har nu spärrat av området och även stängt skatehallen som ligger intill.  14-årige Mirsad Boneshta befann sig i hallen strax innan det rasade in.

– Vi tränade men så började taket trilla in så vi sprang ut.

Vad kände du då?

– Jag var skiträdd! Så det var bara att springa ut med bara inomhuskläderna på mig.

Hur känner du nu?

– Ganska rädd faktiskt.

"Sämsta hallen vi har"
Arbetsledaren för servicekontoret i Borås Lars-Erik Isaksson kom till hallen strax efter raset.

– Ja det här är ju en total förödelse av en idrottshall. Det här var inget trevligt att se. Men det är ju å andra sidan det sämsta hallen vi har. Det är ju en stomme som är flyttad från ett gammalt ställe och påbyggt. Så det är skönt att konstatera att det inte gått några liv till spillo här.

Varför var då inte hallen stängd?

– Vi har inte fått några direktiv om att stänga på grund av snötyngden. De ansvariga för hallen hade bedömt att det inte skulle vara någon fara. Men nu står vi här med en totalförstörd hall så beslutet kanske skulle kommit att stänga den.

Man har redan skottat taket på många hallar i Borås, men detta gällde inte taket på Lundbyhallen säger Lars-Erik Isaksson.

– Många hallar har man redan skottat av taket, men inte på denna. Nu kommer det nog bli totalbesiktning på många hallar i Borås.

"Normalt ska taken hålla"
Även Räddningstjänsten räddningsledare Bo Mohlin som fanns på plats menade att Lundbyhallen, som består av stommen från gamla Mässhallen i Borås, var i dåligt skick.

– Normalt ska taken hålla för den här snömängden, men det här är en gammal hall som det inte är någon vidare kvalitet på. Kanske den allra sämsta hallen vi har.

Kommunpolitiker kritisk
Moderate kommunpolitiken Lars Dahleén sitter även som ordförande i Norrby IF och han riktar idag hård kritik mot tjänstemän och ansvariga politiker för att Lundbyhallens tak inte hade skottats.

– Ja jag blir ju förbaskad. Jag har ju gått där borta och tittat och bara undrat när de ska börja skotta taken. Jag tycker det är slappt. Både av tjänstemän och ansvariga politiker att inte ta tag i detta tidigare, säger Lars Dahlén.

Folkpartisten Morgan hjalmarsson är ansvarigt kommunalråd i Borås för lokalförsörjning och säger att han under veckan fått information om att allt såg bra ut för hallarna i Borås och kan idag inte föklara hur Lundbyhallens tak kunde förbi oskottat.

– I det här fallet är det något som brustit naturligtvis och det måste vi titta över vad det beror på.

Vad har du som ansvarigt kommunalråd för ansvar här?

– Ja det är klart att vi alla har ett ansvar här, men här handlar det ju inte om pengar eller så utan det är ju brist när det gäller en organisation som inte fungerar på ett bra sätt och det ska vi titta över nu.

Men Lars Dahlén tycker att Morgan Hjalmarsson borde tagit ett större ansvar när det gäller skottningen av taken.

– Man borde varit mer förutseende och det hade bara varit för honom att säga till att nu ska vi skotta alla tak punkt slut.

Och han anser att man borde varit extra noga med just Lundbyhallen som alltså beskrivs som Borås sämsta hall.

– Ja det tror jag det!

Sofia Boo
033-177569
sofia.boo@sr.se