Snökaoset

Kommunen utreder Lundbyhallsras - så påverkar snön Sjuhärad

Uppdaterad 15:19
I lördags var Norrby IF:s P16-lag nära att krossas under Lundbyhallens tak som rasade på grund av snön. Borås kommun ska nu utreda vad som hände.

Tränare Göran Björk står framför killarna i Norrby IF:s P16 lag, det är tack vare honom och kollegans snabba ingripande som gjorde att takraset i Lundbyhallen inte slutade i en katastrof. En timma in träningen knakade det till i taket och sen gick allt snabbt.

– Jag hörde att det knakade och kollade upp i taket och såg att en takstol hade knäckts. Då ropade vi till grabbarna att de skulle springa ur hallen och när jag såg att ingen var inne i hallen så började jag springa allt jag kunde. Och det knakade och knakade och jag tänkte att jag hinner inte ut. Precis när jag nådde dörren så kollapsade hela taket och jag flög in i betongväggen på grund av tryckvågen, säger Göran Björk.

Hård kritik har framförts i helgen dels för att hallen skulle ha varit i dåligt skick och inte minst för då taket på hallen inte var skottat.

– Jag tycker det är förfärligt att inte kommunen kan se till att det är säkert när vi går in i en hall och ska träna, säger Göran Björk.

Kan man lita på hallarna?
Två av de som hann ur hallen, 14-åringarna Mirsad Boneshta och Philip Shamon kommer vara nervösa när de ska in i en hall nästa gång.

– Det kanske händer som i Lundbyhallen, att det faller över oss, säger Philip Shamon.

– Jag tänker bara att det kommer ramla snart, säger Mirsad Boneshta.

Och nu kräver Lars Dahlén, förande i Norrby IF, och moderat kommunpolitiker, att den högsta politiska ledningen i Borås agerar.

– Nu hoppas jag att högste ansvarig Ulrik Nilsson tillsätter en utredning så att detta inte behöver hända nästa vinter, säger Lars Dahlén.

Utredning på gång
Och en utredning blir det, i alla fall om Lundyhallsolyckan. Det säger Hans Forsman som är chef för fritids- och folkhälsoförvaltningen som ansvarar för idrottshallarna i Borås.

– Ovädret som kom överraskade oss helt enkelt, och nu kommer en utredning att sättas igång. Vi har kopplat in vår säkerhetschef och försäkringsbolaget för att se om det var något specifikt som gjorde att det rasade in i hallen, säger Hans Forsman som är lättad över att ingen skadades i olyckan.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson och övriga kommunalråd har idag haft ett möte med represantanter från bland annat berörda förvaltningar, nämnder och räddningstjänst för att informera sig om läget.

Ulrik Nilsson ser idag viss anledning för kommunledningen att vara självkritisk.

– Vi fick ju de här varningarna om kraftiga snöfall i slutet av förra veckan och det är klart att man då kanske skulle varit lite tidigare med att planera men vi måste ju ändå ha respekt för att ingen av oss varit med om det här och då är det svårt att föreställa sig hur det kan bli, säger Ulrik Nilsson.

Ansvaret för förvaltningen av kommunens idrottshallar ligger på fritids- och folkhälsoförvaltningen och på frågan hur Ulrik Nilsson tycker att förvaltningen har skött sitt arbete, svarar han att man kan konstera att man skottat en hel del tak, vilket är bra.

– Sen kan man konstatera att man inte gjort korrekt bedömning av Lundbyhallen, sen om det har med försvagningar i konstruktionen eller om det var någonting man kunnat förutse, det får framtiden utvisa, säger Ulrik Nilsson.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

MER OM HUR SNÖKAOSET PÅVERKAR:
Uppdaterad information finns på kommunernas hemsidor:
www.boras.se

www.bollebygd.se

www.svenljunga.se

www.tranemo.se

www.ulricehamn.se

www.herrljunga.se

www.vargarda.se

www.mark.se