1 av 2
Bengt Bengtsson, bygdelaget. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Öxabäck

"Dra tillbaka överklagandet - så får ni 25 000"

Det företag som planerar flera vindkraftverk i Marks kommun erbjuder nu de som överklagat beslutet att få pengar för att dra tillbaka sina överklaganden.

Lars Hedberg på företaget Ramström Vind AB vill inte kommentera saken i radion, men han säger att det inte hör till vanligheterna att göra så här. Han säger också att företagets erbjudande kom till efter att en av privatpersonerna som överklagat kommit själv med förslaget - och att det därför var rättvist att komma med samma förslag till bygdelaget i Öxabäck.

"25 000 kronor till bygdelaget", var det erbjudande som Bengt Bengtsson fick av företaget. En annan privtperson erbjöds 50 000.

– Jag tycker det är fult gjort, säger Bengt Bengtsson.

Bakgrunden är att ett företag vill bygga tre vindkraftverk, ett i Kapellabo och två vid Prekebo nära Öxabäck.

Flera privatpersoner har överklagat byggloven flera gånger - det har även bygdelaget gjort, hittills utan att ha fått rätt. Men det har försenat byggena - och nu har alltså vindkraftföretaget erbjudit pengar för att på så sätt vinna tid. 

– Jag är tveksam om vi ska ha ett samhälle där man kan köpa allt med pengar. Vi har tagit upp det här i bygdelaget och svaret var nej, vi ska inte ta det, säger Bengt Bengtsson som också tycker att det är en demokratisk fråga.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".