1 av 2
Det är oftast inte snön i sig som orsakar ras, menar Carl-Johan Johansson på SP. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Vackert men farligt?

Byggfel orsakar de flesta ras

Det är inte snön som är orsaken till att byggnaderna rasar - utan slarv och tidspress i samband med bygget. Det tror Carl-Johan Johansson som är chef på avdelningen för bygg och mekanik på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås.

SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås, började redan för några veckor sedan titta på orsaken till den senaste tidens raserade byggnader - något som accelererade i helgen som gick.

Något är fel
Tanken är att SP ska sammanställa information från alla ras som hänt runt om i landet för att dra slutsatser för framtiden.

– Något är fel, men det är oftast inte snöns fel att byggnader rasar, säger Carl-Johan Johansson som är chef på avdelningen för bygg och mekanik på SP.

Felaktiga beräkningar
Erfarenheter från Europa visar att orsaken till hälften av alla byggnader som rasar i t ex snöoväder beror på felaktiga beräkningar. 25 procent kan hänföras till fel i samband med byggnationen. Resten kan vara brister i underhåll och liknande.

– Bara en procent beror på för mycket snö, säger Carl-Johan Johansson.

Det finns marginaler
Han har själv räknat på snötyngden. Låt säga att det är 65 cm djup snö. Då blir snövikten 100 kg per kvadratmeter.

– Byggnormen är i regel 150 kg per kvadratmeter, så det finns marginal, säger han.

Slarv men inte fusk
Carl-Johan Johansson vill inte utesluta att det ibland kan handla om byggfusk som gör att byggnader rasar, men oftast har det andra orsaker:

– Det kan vara slarv, okunskap eller tidsbrist.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".