Foto: Fredrik Sandberg /Scanpix
Västra götaland

Rådjur riskerar att dö

Närmare var tredje råddjur riskerar att dö på grund av den hårda vintern, det säger forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

Att råddjuren har det tufft just nu märker Bengt Carlsson som fått åka ut och avliva utmärglade rådjur. 

– Vi får ju åka och avliva sådana som är utmärglade och vi har avlivat ungefär 15 stycken sedan mitten av januari fram till nu, säger Bengt Carlsson.

På en åker strax utanför Jönköping ligger ensilage utspriden för att hjälpa råddjuren att överleva vintern. För det är inte bara vi som har svårt att ta oss fram i den meterdjupa snön. Råddjuren har det just nu extremt tufft. Den senaste tiden har skyddsjägare haft fullt upp.

Inte nog med att rådjuren har svår att ta sig fram i markerna just nu, mycket av det de normalt äter göms under det tjocka täcket av snö. Skulle det dessutom bli skare framöver så blir det ännu besvärligare. Då tror Håkan Sand, som är docent i ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet, att betydligt fler rådjur kommer att dö.

För att hjälpa råddjuren att klara vintern så är det just nu många som lägger ut mat i skogarna. Stödutfodringarn lär rädda livet på många råddjur, men effekterna av vintern kommer bestå även när snön har smält.

– De som klarar vintern, kommer ur vintern kommer ur vinter i mycket sämre kondition och där kan det också bli högre dödlighet bland de killingar som föds under våren, säger Håkan Sand.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista