svenljunga

Nytt kulturhus i Svenljunga

Nu presenteras de första skisserna till ett nytt kulturhus i Svenljunga - en byggnad med stora glasytor som ska bygga ihop det nuvarande biblioteket med teaterbiografen. Visionen är att kulturhuset ska bli en mötesplats och ett allaktivitetshus för alla åldrar.

Skisserna till det nya kulturhuset grundar sig på önskemål och synpunkter från många olika grupper, men inte minst ungdomar. Det ska finnas något för alla. Och lokalerna ska ha en gemensam ingång i en pampig glasfasad. Frågan är om det passar in i Svenljunga?

– Vi får höra vad folk säger, men vi tycker att det är fint, säger Sonja Fransson som är ordförande i Folkets Husföreningen som driver projektet. Visst sticker byggnaden ut, men det ska vara ett ljust och inbjudande ställe.

Pengarna saknas
Idéerna finns, och visionerna. Men smakar det så kostar det. Kanske 50 miljoner kronor - pengar som inte finns idag. Förutom statliga och kommunala pengar, hoppas Sonja Fransson även på företag och stiftelser - och privatpersoner.

– Vi hoppas att det ska finnas några miljonärer även i Svenljunga som vill bidra till kulturhuset, men också andra personer som vill satsa en summa pengar.

Sonja Fransson hoppas att det nya kulturhuset i Svenljunga ska kunna stå klart om ett par år.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se