Borås

Blev hundbiten på Smälteryd

En intagen på Smälterydsanstalten attackerades i december av en pitbullhund inne på anstaltsområdet. Hunden tillhörde en anhörig till en anställd och händelsen har nu anmälts till Justitieombudsmannen, JO.

– Självklart är det ju allvarligt om man blir hundbiten på anstalten, det ska man inte behöva bli, säger Catharina Högberg, chef för Smälterydsanstalten.

Enligt anmälan som gjorts av ordföranden för de intagnas förtorenderåd på anstalten så blev en den intagne attackerad av pitbullhunden när han kom tillbaka till anstaltsområdet efter en permission. Två anställda stod och pratade med en anhörig till en av dem, och den personen hade med sig två pitbullhundar. Enligt anmälan så släppte personen en av hundarna när den intagne gick förbi och hunden attackerade den intagne och bet honom i armen.

Men samtidigt som anstaltschef Catharina Högberg beklagar det som inträffat så säger hon att hon inte är säker på att mannen som attackerades av hunden faktiskt blev biten.

– De personerna som var närvarande vid den här händelsen har skrivit i sin incidentbeskrivning att de inte uppfattar att hunden nådde ända fram. Det jag är säker på är att det varit en hund på parkeringsplatsen och det är inte okej att anhöriga till personalen vistas på parkeringen och tar ut sina hundar. Jag har vidtagit åtgärder och informerat personalen om vad som gäller, säger Catharina Högberg.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se