"Det är hunden som hållit mig uppe". Foto: Jenny Hellström
Borås

Fler väntas bli utförsäkrade - Iréne var utan inkomst i ett år

Fler än 50 000 personer beräknas bli utförsäkrade i år. Iréne Jildensved från Borås är en av dem som hamnat utanför alla system - sedan i april förra året har hon haft någon ersättning över huvudtaget.

När Radio Sjuhärad träffar Iréne Jildensved, 52, har hon precis kommit hem från sin arbetsprövning. Fyra timmar om dagen jobbar hon som ordermottagare på ett företag i Borås.

– Jag blev så lycklig när jag fick det jobbet, jag trodde inte jag hörde mina öron rätt, säger Iréne Jildensved.

När Iréne Jildensved började arbetspröva i början av februari i år var det ljuset i en lång, mörk tunnel - som pågått de senaste 13 åren. Då, 1996, blev hon sjukskriven - först och främst på grund av problem med ryggen men i början av sin sjukskrivning genomgick hon också en magoperation, som inte blev helt lyckad. Efter den har Iréne kraftiga magsmärtor och svårt att behålla maten.

I april förra året fick Iréne Jildensved också beskedet från Försäkringskassan att hon var utförsäkrad - ersättningen på omkring 10 000 kronor i månaden drogs in.

Irene vände sig då till socialen men bara för att få beskedet att hon inte kunde få någon hjälp där heller.

– Min handläggare sa bara "att jag ser att du har haft lön", men jag sa att du måste titta på hur det ser ut nu. Och nu har jag inga pengar.

De senaste tio månaderna har Iréne inte haft någon inkomst - utan fått leva på sin fästman.

– Man har inte människovärde, så känns det. Jag fick 308 kronor av socialen en gång, då köpte jag mat.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista