borås

Yellow register krävs på säljmanus

Nu har tingsrätten tvingat boråsföretaget Yellow Register att lämna över det omstridda säljmanus som används i försäljningen - ett manus vissa anser är utformat för att lura kunder.

Boråsföretaget Yellow register har tidigare fått massiv kritik för att lura småföretagare att köpa de hemsidor som företaget producerar.

Manus, eller inte manus
Det omstridda företaget har hela tiden hävdat att säljarna inte har något färdigt manus när de säljer.
Eventuella vilseledande eller felaktiga säljargument skulle istället enbart bero på den mänskliga faktorn hos den enskilde säljaren.

Uppdrag Granskning - 7/11-2007:
"Vi har inga säljmanus, förutom det avtal kunden skriver på. Vi står inte bakom några säljmanus överhuvudtaget på Yellow register", sa avtalsansvarige Anna Ahlstrand.

Men - en tidigare anställd som Radio Sjuhärad pratat med bekräftar nu att det verkligen finns ett manus, och att det är till för att lura kunderna att skriva på.

Skillnaden mellan underlag och manus
Jonas Öjelid arbetar på juristföretaget Law & Solution och representerar Yellow Register.

– Det är ju inget säljmanus i den meningen, utan ett underlag som man spelar in det muntliga avtalet på, och även det underlag man använder när man säljer.

Vad är skillnaden mot ett säljmanus då?

– Jaaa, jag vet inte riktigt. Det är ju en typ av manus man har när man säljer, så det är egentligen ingen skillnad. Det är det man utgår ifrån, säger Jonas Öjelid på Law & Solution.

Efter att Attunda tingsrätt i Sollentuna krävt att Yellow Register ska lämna ut manuset före 3 mars har företaget idag beslutat att skicka över det.

"Stärker vår sak"
Att ett underlag/manus nu dykt upp är något som är bra, tycker småföretagaren Tomas Bergström - engagerad i en grupptalan mot Yellow Register.

– Det är ju jättebra. Mycket av det vi påstår bekräftas ju av det här säljmanuset och hur det ser ut.

– De säger att man är en referenskund, att man ska få en kostnadsfri hemsida, att de ska marknadsföra en och att man är en av få utvalda. Inget av det stämmer - det är ljug, säger Tomas Bergström.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se