Raserade hus i Santiago Foto:AP/Scanpix
Skene

Jordskalven i Chile skapar stor oro

Uppdaterad 16.45

Chile drabbades av en serie jordskalv under lördagsmorgonen. Dödssiffran efter skalvet stiger - under lördagseftermiddagen uppges 122 personer ha omkommit. Hus och broar ha rasat samman, flygplatser har stängt och en tsunamivarning har utfärdats för hela Stilla Havet. Jorge Montes i Skene har inte fått kontakt med sina släktingar i chilenska hamnstaden San Antonio ännu och är mycket orolig.

 Det kraftigaste skalvet uppmättes till magnituden 8,8 och lokaliserades till cirka 30 mil söder om huvudstaden Santiago.

Jorge Montes i Skene  hade under lördagsförmiddagen ännu inte fått kontakt med alla sina släktingar.

– I morse hörde vi talas om katastrofen. Vi försökte få kontakt med vår släkt där, berättar Jorge Montes.

Jorge och hans familj följer utveckling efter katastrofen via internet och chilenska tidningar. Själv upplevde han jordbävningen i Chile 1985 och minns hur han gömde sig under en lastbil.

– Jag försöker hålla mig lugn, men det är svårt. Vi tänker mycket på de som drabbas och försöker hålla oss uppdaterade via internet. Och det absolut viktigaste är att vi hoppas att kunna få kontakt med vår familj på plats, säger Jorge Montes.

Regeringen har utlyst katastroftillstånd i centrala Chile.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista