Foto: SR Sjuhärad
SNÖRAS

Varning för snöras

Räddningstjänsten i Borås vill varna för ras från hustaken i centrala Borås. Det milda vädret har gjort att stora snömassor och istappar faller från många hustak och allmänheten varnas.

– Läget just nu är allmänt farligt. Det är stora risker med ras från tak, det handlar om stora istappar och isflak som kan fall precis när som helst, säger Ingemar Svensson, stabschef vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Under lördagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till Österlånggatan i Borås där polisen bad om assistans sen en istapp på 6-7 meter riskerade att falla och som sen räddningstjänsten fick ta ner. 

Fastighetsägarnas ansvar
Men att plocka ner is och snö från hustak är inte räddningstjänstens uppgift, utan fastighetsägarnas. Ingemar Svensson vid räddningstjänsten är kritisk till hur fastighetsägarna i allmänhet sköter uppgiften.

– Folk ringer till oss och är orolig och rädda. Men det är i grunden fastighetsägarna som ansvarar för att se över och plocka bort isen och snön, säger Ingemar Svensson.

Hur skulle du beskriva situationen inne i stan just nu?

-- Jag skulle säga att det är väldigt farligt. Det är helt olämpligt att gå nära hus. Dels är raskrisken väldigt stor och sen är det på sina håll också väldigt halt, säger Ingemar Svensson, stabschef vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista