Viskafors

Hemtjänsten: "Vi kontrolleras"

Mer administration och mindre arbete med vårdtagarna. Så ser vardagen ut för hemtjänstens personal i Viskafors, som nu tycker att kommunen utnyttjar deras empati när arbetsuppgifterna blir fler och fler.

"Vi i hemtjänsten i Svaneholm/Viskafors börjar verkligen tröttna på den här sparivern som kommunen har. Vi vill att ni tar del av våra åsikter och diskuterar detta", så skriver hemtjänsten i Viskafors i ett brev till Borås Stad.

De administrativa uppgifterna har blivit alldeles för många och personalen anser att detta skapar stress och påverkar arbetet med vårdtagarna.

Med hjälp av en elektrisk penna, mobipen, ska dokumentera hela sin dag. Det är allt från att man tankar bilen, tar hand om vårdtagare och även när man tar rast ska registreras. Något som upprör Paula Johansson och Ann-Britt Kopp som jobbar på hemtjänsten.

– Det är därför vi har skrivit det här brevet, för att tala om hur mycket vi har att göra. Vi tror inte det finns någon annan yrkeskår som tvingas redovisa allt man gör.

Borås stad betalar även privata utförare och det påverkar den kommunala verksamheten. Inger Krefors är verksamhetschef för hemtjänsten i Viskafors.

– Då får de betalt ifrån kommunen för den tiden de utför, därför måste man ha samma system för att det ska bli rättvist - precis som vi kräver av privata utförare. Jag kan förstå att hemtjänsten känner sig kontrollerad men det är inte det det handlar om, säger Inger Krefors, verksamhetschef för hemtjänsten i Viskafors.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista