1 av 2
"Inte rättvist", tycker Pia Petersson. Foto: Bo Thorin
2 av 2
Karl-Gustav Drotz (KD). Foto: Bo Thorin
Borås

Förmånligt att jobba i Stadshuset

Uppdaterad 16:14
Det är fortfarande stora skillnader i förmånerna för anställda i Borås Stad. För fyra månader sedan lovade kommunledningen bättring, men sedan dess har inte mycket hänt.

Det har nu gått fyra månader sedan Radio Sjuhärad tog upp frågan om de ojämlika personalförmånerna i kommunen. Då sade kommunledningen att personalförmånerna är något varje nämnd beslutar om men att reglerna borde vara enhetliga.

Men att de fortfarande inte är det blev Pia Petersson, som arbetar på socialkontorets dagliga verksamhet på Östermalm i Borås, varse om när hon häromdagen på kommunens interna hemsida såg vad en del av personalen i Stadshuset har för förmåner.

– Där har de en vårresa, massage, gym, bowling, spinning och så vidare. Det är vi utestängda ifrån, och det gör mig upprörd. Bara för att vi sparar in våra pengar, så finns det andra som får göra en massa friskvårdspengar - för vilka pengar då? Det är inte rättvist, säger Pia Petersson.

Det måste bli likadana personalförmåner för alla anställda i Borås Stad, det säger idag det ansvariga kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) efter att Pia Petersson berättat för Radio Sjuhärad om hur Socialkontorets anställda blivit av med de 600 kronor de tidigare hade för att exempelvis kunna köpa gym-kort.

Samtidigt har anställda på andra förvaltningar inom kommunen kvar sina förmåner på upp till 1500 kronor, förutom massagestolar, julfester och fruktkorgar som vissa avdelningar betalar utanför den personliga friskvårdspengen.

Karl-Gustav Drotz reagerade redan för fyra månader sedan mot de olika villkoren.

– De anställda ska uppleva att det är någorlunda rättvist. Jag hoppas att socialnämnden tittar på den här frågan och återför den här friskvårdspengen till sin personal, säger Karl-Gustav Drotz.

– Vid det tillfället var det nog rätt gjort, och majoriteten var överense om detta, men vi tar upp frågan igen och jag tror att det finns stora chanser att vi ska kunna återföra detta till våra anställda igen, säger Ingegerd Nyborg, moderat ordförande i Socialnämnden i Borås.

– Det gick ju jättefort! Det låter ju helt fantastiskt, tycker jag. Och då kan man ju kräva att vi ska ha minst likadant som de på administrativa, säger Pia Petersson.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista