Foto: Sara Johansson
Borås

Betalkort orsakar bussförseningar

Det är inte bara vädret som orsakar förseningar i kollektivtrafiken. Sedan första december kan man inte längre betala med kontanter på Västtrafiks bussar. Vill man köpa en enkelbiljett ombord på bussarna är det betalkort som gäller, men kortläsarna tar god tid på sig och ger upphov till långa köer.

Köer och väntetid är något som resenären Eremias Ekeberg från Borås har märkt av.

– Det blir en viss försening, men får stå och vänta de där extra minuterna som man inte hade behövt om man betalat med kontanter, säger Eremias Ekeberg.

Den extra väntetiden har gjort både resenärer och förare uppretade. På resecentrum i Borås sitter en lapp som uppmanar folk till att köpa biljetter innan resan. Meddelandet är undertecknat med "bussförarna", men vem som har satt upp den är oklart. En busschaufför bekräftar dock att systemet har skapat problem.

– Det tar minst, för oss i alla fall, en minut för att sälja biljetten till kunden. Det är klart vi blir försenade många gånger, säger busschauffören.

Men chauffören, som vill vara anonym, säger att det också finns bra saker med systemet.

– Man slipper all hantering med mynt och kontanter, och slippa bära runt på en massa pengar, det är inte bra i dagens samhälle, säger busschauffören.

Västtrafiks presschef Kristian Ördell säger att han inte känner till några förseningar på grund av införandet av betalkort. De jobbar dock på att förkorta kortavläsningstiden så att kunderna ska slippa att stå så länge i kö.

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista