Pär Arvidsson Fäldt, skolchef på Bäckängsgymnasiet, framför kameran som skapar protester Foto: Ludvig Åsgården
Borås

Elev anmäler Bäckängsgymnasiet

Bäckängsgymnasiet har under dagen anmälts till Datainspektionen av skolans elevråd. Anledningen till anmälan är de övervakningskameror som satts upp inne i skolan.

Niklas Arvidsson, som är elevrådets ordförande, säger att elevrådet har inte velat ta ställning i frågan, eftersom det inte gjorts någon undersökning om hur eleverna tycker i frågan.

– Det är en känslig fråga, vi vill få klarhet i att kamerorna är uppsatta på rätt sätt, säger Niklas Arvidsson.

Gymnasiechefen, Per Arvidsson Fäldt, har fått kritik för att eleverna känner sig undanskuffade, men han pekar på att även om eleverna har rätt att vara med och bestämma över innehållet i utbildningen, så är säkerhetsfrågor inte en demokratisk fråga.

– Jag är ansvarig för den tryggheten som eleverna och personalen ska uppleva, säger Per Arvidsson Fäldt.

Kamerorna är bara uppsatta på prov än så länge, men en namninsammling har ändå påbörjats på skolan mot kamerorna.

Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund säger att myndigheten är oroad över utvecklingen med allt fler övervakningskameror. Och han tycker att det är bra att personer som känner obehag av kamerorna gör en anmälan till myndigheten.

– Vi är rädda för att man slentrianmässigt sätter upp kameror, utan att göra en sådan seriös bedömning som faktiskt krävs, säger Göran Gräslund.

– De som är just här känns jättefel. Här är det öppet och folk går här hela tiden, men skåpen där nere, jag har själv haft skåpet där nere, och det blev insparkat hela tiden. Där är bra att ha kamera, säger en elev på skolan.

– Om man gör något man inte är stolt över ska väl alla få veta det, säger en annan elev.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista