1 av 2
2 av 2
Jimmy Åkesson (SD)
Borås

SD granskas igen efter väskbråk

Brottsrubriceringen skärps när riksåklagaren (RÅ) återupptar för-undersökningen om brott som fyra Sverigedemokrater ska ha utfört mot en Sveriges Radiojournalist.

Det var vid en kryssning till Tallinn för drygt ett år sen som en wallraffande Sveriges Radioreporter avslöjades av Sverigedemokraterna, och blev av med en väska med dold inspelningsutrustning.

Med på resan fanns Sverigedemokraternas högsta ledning, och även boråspolitikern William Petzäll.

Reportern avslöjades
När kvinnan avslöjades uppstod ett bråk i en hytt, hon flydde och politikerna polisanmäldes för att ha stulit journalistens väska.

Den första förundersökningen lades ner i mars i fjol. Sverigedemokraterna misstänktes då för hemfridsbrott alternativt olaga hot.

Nu har RÅ, sedan SR:s vd Mats Svegfors begärt överprövning, funnit att fler utredningsåtgärder är möjliga. Det skriver tidningen Expo:s nätupplaga.

Ärendet har skickats tillbaka till Citys åklagarkammare i Stockholm, och brottsmisstankarna har skärpts till att gälla rån alternativt grov stöld.

"Anmälningen är politisk"
Björn Söder, SD:s partisekreterare, hävdar att det ligger politik bakom att förundersökningen återupptas.

– Det är uppenbart något som satts igång för att det är valår. Att det finns en politisk vilja bakom riksåklagarens beslut är uppenbart.

Samtidigt kan Söder inte exakt ange vilka de uppenbara politiska krafterna är.

Men menar du att det är Mats Svegfors eller RÅ som agerar politiskt?

Bara att man driver det som en process visar att det finns politiska krafter bakom, var de ligger någonstans kan man bara spekulera i, svarar Söder.

Han säger att hans partikamrater är oskyldiga, och att allt bygger på "lösa beskyllningar". Även denna förundersökning kommer att läggas ner, spår Söder.

Men det är ju en väska borta?

– Det kan inte jag svara för var den har tagit vägen - det är ju ett påstående från Sveriges Radios journalist, säger Björn Söder - SD:s partisekreterare.

// TT
SR Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista