Många anmälningar om snöskador

Efter förra helgens snöoväder rasade flera tak in på bland annat idrottshallar, men även mindre byggnader är utsatta. Och just nu har försäkringsbolagen en anstormning av anmälningar om snöskador.

Det är skillnad på snö och snö - nyfallen, torr snö väger mellan 30 till 100 kilo per kubikmeter medan packad snö kan väga över 300 kilo - och med tyngden kommer skadorna. På Länsförsäkringar i Älvsborg har man fått in 200 anmälningar om snötryckskador.

-- Samma tid förra året var det bara ett fåtal sådana anmälningar, säger Malin Hilding, gruppchef för byggskador på Länsförsäkringar i Älvsborg.

Och skadorna från snötryck är inte de enda. På Trygg-Hansa har man tagit emot en mängd anmälningar om frysskador. Även vattenskador lär stå för en stor del. Och där får villaägaren eller företagaren ta hela smällen, vatten som läcker in via yttertaket ersätts nämligen inte. Blir det översvämning och vatten kommer in via ventiler eller dörrar så är självrisken hög.

– Självrisken är minst 10 000 kronor, säger Malin Hilding.

Länsförsäkringar beräknar kostnaden i dagsläget till cirka 13 miljoner kronor. På försäkringsbolaget Trygg-Hansa har man mestadels tagit emot anmälningar om frysskador.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista