Erica Kurkinen och Kasper Reinikainen på Navet. Foto:Jesper Ingevaldsson
borås

Antidrogprojekt på Navet

Förra året grep polisen i Borås 48 ungdomar under 18 år för narkotikabrott, en ökning med nästan 40 procent jämfört med året innan och nu genomförs ett stort antidrogprojekt på Navet Science Center i Borås.

Elever i årskurs sju och åtta ska genom rollspel få större förståelse för hur droger kan påverka en människa.

Den här veckan besöker eleverna Navets laboratorium för att agera kriminaltekniker och ta reda på vilka substanser festdeltagarna haft i kroppen. Kasper Reinikainen går i sjuan på Viskaforsskolan, han gillar rollspelsprojektet:

– Man lär sig mer på rollspel än när man lyssnar på läraren, säger han.

Antalet ungdomar under 18 år som greps för narkotikabrott i Borås ökade med nästan 40 procent förra året, och projektledaren Fredrika Lundqvist på Navet menar att inställningen till droger har förändrats bland ungdomarna.

– Det är mer drogliberalt idag, säger hon.

I Navets antidrogprojekt får elever i årskurs sju och åtta genom ett rollspel följa med från det att polisen slår till mot en drogfest, till dess att domen faller i rättegången.

– Det blir roligare och ungdomarna blir mer engagerade, och då lär man sig också mer, säger Fredrika Lundqvist.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista