Borås

Få åtal för hot mot socialen

Endast en tredjedel av de mordhot mot socialtjänstpersonal som anmälts i Sverige de senaste åren leder till åtal, det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

I Borås har socialtjänstpersonalen varit förskonade från rena dödshot, men enligt Jenny Ek, facklig ordförande för Akademikerförbundet SSR i Borås, är andra hot vanliga.

– Det finns ju en relativt frekent tillbudsrapportering om hot och hot om våld för socialsekreterarna. Det är ett hårdare samhällsklimat och eftersom socialtjänsten är det ytterska skyddsnätet för människor så blir det ju också där frustrationen hamnar i större utsträckning och i det så växer ju också andelen hot, säger Jenny Ek.

Jenny Ek tycker det är viktigt att all personal som arbetar känner sig trygga i sitt arbete och tycker att det är dåligt att endast en tredjedel av mordhoten leder till åtal.

– Det tyder på att man kanske inte ser problemet. Det är viktigt att allmänheten runt omkring och framförallt rättsväsendet tar det på allvar. Om vi accepterar ett våldsamt samhälle så leder det till en stor rädsla och det gör att man inte vågar utföra det arbete man är satt att utföra, säger Jenny Ek.

Och idag friades en 50-årig boråsare som åtalats för hot socialen. Mannen, som förnekat brott, ska enligt åtalet sagt att han skulle ta med sig yxa och bensin till socialen. Mannen ska även ha sagt att han skulle mörda gnällkärringarna på ett akutboende.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista