Tranemo

Kraftiga ökningar av socialbidrag

Sveriges kommuner betalade förra året ut 8,8 miljarder i ekonomiskt bistånd. Det var en 20 procentig ökning jämfört med 2008. Över genomsnittet låg bland annat Tranemo, som hade en ökning av det ekonomiska biståndet på 60 procent, säger Tranemos socialchef, Magnus Andersson.

– Vi går från väldigt låga siffror så det är inga alarmerande siffror, säger Magnus Andersson, socialchef i Tranemo.

Tranemo betalade 2008 ut 2,7 miljoner i försörjningsstöd. En låg siffra och även om den ökade med 60 procent till 4,3 miljoner 2009, så är den fortfarande låg.

Störst ökning i Sjuhärad stod Herrljunga för som ökade med 80 procent, från tre och en halv till sex och en halv miljon kronor i stöd.

Såväl i Herrljunga som Tranemo är orsaken en stigande ungdomsarbetslöshet. Men åtminstone i Tranemo anar man nu ett trendbrott. 2010 ser ut att bli ett bättre år,

– Vi tycker att det börjar plana ut och förhoppningen är att det i slutet av året ska börja gå neråt, säger Magnus Anderssson.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista