Inte helt lätt att få till platser för vindkraft i Borås, Monica Lindqvist är planeringssekreterare. Foto: Bo Thorin
Borås

Svårt bygga vindkraft i Borås

Regeringen vill att det byggs fler vindkraftverk men det blir inte lätt att hitta en plats för ett vindkraftverk i Borås kommun. Många har nämligen åsikter om vindkraftverken.

En del områden var redan bortsorterade när kommunledningen bestämde sig för att höra vad politiker, företag, föreningar och allmänheten tyckte om vindkraftverk på 15 andra områden, företrädesvis i kommunens gränstrakter.

Vem som helst fick höra av sig. För detta är inget bygglov där bara sakägare har yttranderätt. Här handlar det om att hitta konstruktiva lösningar för framtiden, säger kommunens planeringssekreterare Monica Lindqvist.

Ett 30-tal svar har kommit in. Ungefär hälften är allmänt positiva, några har detaljsynpunkter och ett halvdussin, framför allt från privatpersoner, klart negativa. Monica Lindqvist är besviken.

– Eftersom många av de som säger nej, gör det för att de är oroliga. Och då säger de nej för säkerhetsskull - men det kan hända mycket inom tekniken.

Men också kommunerna kan komma i konflikt. Bollebygd motsatte sig exempelvis "med det bestämdaste" att två områden på gränsen till Bollebygd exploateras för vindkraft.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista