Mark

Elever bussas två mil för gympa

Eleverna i Hajom och Fotskäl i Marks kommun, tvingas göra en resa på nära två mil för att ha gymnastik och slöjd till hösten. Det blir konsekvensen när Hajomskolan stänger till hösten.

Det är friskolan Ur- och Skur som har planer på att ta över Hajomskolan som läggs ned till hösten. Upp mot 60 elever planerar man för. Det är till Fotskäl som Hajomseleverna i den kommunala skolan ska flyttas till och utan någon privat skola planeras skolan för cirka 120 elever. Men sjunker elevantalet drastiskt blir det problem.

Fotskälskolan har bara en liten gymnastikhall som inte räcker för alla eleverna utan det blir troligen till Sätila som eleverna skjutsas till för att ha slöjd och gymnastik, en sträcka tur och retur på nära två mil. Tidigare hade Fotskälseleverna slöjd i Hajomskolan men den skolan läggs som sagt ned.

Kommunen beslutade att trots allt bygga ut Fotskälsskolan med extra klassrum och köpa in baracker till förskola. Tillsammans med bussningen av elever kommer det att kosta kommunen nära en miljon kronor årligen. Skulle man dessutom bygga gymnastikhall skulle det kosta nästan ytterligare en miljon och då skulle nästan hela vinsten med att lägga ned skolorna området ha ätits upp.

– Det är ett bekymmer, det bästa vore om vi kunde veta vilket elevantal vi har men när vi inte vet det är det här det bästa beslutet vi kan ta i dagsläget, säger Gunnar Nilsson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Mark.

Hur länge kan barnen skjutsas en mil för gymnastik?

– Vi ska göra så bra som möjligt, säger Gunnar Nilsson.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista