Okej att göra ett undantag, tycker chefen Hasse Persson. Foto: Jenny Hellström
Borås

"Museer ska inte sälja konst" - Lars Lerin är ett undantag

Utställningen med konstnären Lars Lerin har dragit rekordpublik till Konstmuseet i Borås. Men utställningen är ovanlig också av en annan anledning - det kommunala museet agerar nämligen mellanhand när det gäller försäljningen av några av verken.

När Lars Lerin-utställningen avslutas på söndag kan konstmuseet notera ett rekord i bokföringen. 40 000 besökare - på bara en enda utställning - det är vad man brukar ha på ett helt år annars.

Också intresset för att köpa verken har varit stort. Lars Lerin är annars en konstnär som är ganska sparsmakad när det gäller det men i samband med boråsutställningen finns fem verk till salu.

Även det faktum att det är det kommunala konstmuséet som ombesörjer försäljningen gör utställningen ovanlig. Konstmuseets chef Hasse Persson är egentligen emot att konstmuseer säljer konst, de ska inte konkurrera med galleristerna, menar han men i det här fallet är det okej med ett undantag, tycker Persson:

– Jag tycker inte att det är rätt att ett konstmuseum säljer konst på bekostnad av några andra yrkesgrupper, det är väldigt viktigt att gallerister klarar sig. Vi säljer inte nu heller, vi bara visar upp verken.

Men ni använder ändå skattebetalarnas pengar för att hålla extra öppet och visa verken.

– Det är så marginellt, när det gäller den här utställningen så är det istället en stor vinst för skattebetalarna - eftersom det har kommit så många besökare, säger Hasse Persson, chef för Borås Konstmuseum.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista