1 av 2
Öxabäck badplats som det kan se ut om ett par månader utan brygga. Arkivbild: SR Sjuhärad
2 av 2
Mark

Baden räddade - åtminstone i år

Utomhusbaden i Mark räddades i sista stund. Kultur- och fritidsnämnden i Mark beslutat att alla utomhusbad kommer att hållas öppna i sommar genom att nämnden skjuter till 150 000 kronor från ett underhållskonto.
– Men beslutet gäller bara i år, vad som händer nästa år är oklart, säger Karin Jageby, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mark.

Penningbristen har splittrat partierna i Kultur- och Fritidsnämnden.

– Kostnaden beräknades stiga för skötseln, säger Karin Jageby. De borgerliga ville spara men S och V ville inte spara på baden.

För att få ner kostnaden diskuterades att sluta lägga i bryggor på de kommunala badplatserna. De fyra största badplatserna undatogs, men sju badplatser skulle i så fall bli utan bryggor.

Men när förvaltningen räknade på detta visade det sig att, trots besparingarna på sju platser, att det ändå skulle bli för dyrt på grund av kostnaderna för skötsel, gräsklippning, tömning av papperkorgar och toaletter.

Då var alternativet att helt stänga sju badplatser. Men i sista stund hittade man 150 000 kronr på ett underhållskonto som man förde över för driftt till badplster.

Nu är baden räddade under 2010. Men hur det ska gå nästa år är oklart. Då ökar kostnaden till nästan en halv miljon kronor.

Men karin Jageby hoppas att det ska lösa sig:

-- Jag hoppas verkligen vi skall hitta en bra lösning till nästa år. Vi har gått ut till föreningar och frågat om någon vill medverka med skötsel. Det finns ett intresse och på några enstaka platser skulle det kunna vara jättebra.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista