Återkrav från försäkringskassan

Återkraven från försäkringskassan i Västra Götaland och Halland ökade med 37 miljoner kronor förra året. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2008. 

Trots att antalet granskade fall minskat så har summan på återkraven till Försäkringskassan i Västra Götaland och Halland ökat kraftigt, från 16 miljoner kronor 2008 till 37 miljoner i fjol.

Bland de som blivit återbetalningsskyldiga i Sjuhärad finns flera uppenbara fuskare.

Exempelvis en Sjuhäring som fick full sjukersättning visade sig dra in stora summor på handel över nätet, en annan satt i möte med försäkringskassan och läkare och bedyrade sig vara berättigad till full sjukersättning, men senare kom det fram att personen jobbat heltid samma dag som mötet, och haft både sjukersättning och heltidslön samtidigt under en längre tid.

Gun Dahl, enhetschef på Försäkringskassans avdelning för kontroll och återkrav, är mycket kritisk till fuskarna, som förstör för de som verkligen är i behov av bidrag.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista