1 av 2
Karin Söder (C) blev Sveriges första kvinnliga partiledare 1986. Foto: Ragnhild Haarstad/SCANPIX
2 av 2
Sjuhärad/Sverige

Kommuntoppen fortfarande manlig

Kommunpolitiken är ganska jämställd, 42 procent av politikerna är kvinnor - men i den absoluta toppen är mansdominansen fortfarande mycket tydlig.

I kommunpolitiken är jämställdheten ganska god. 42 procent av kommunpolitikerna är kvinnor. Men på den absoluta toppen är det fortfarande manligt.

Under den här mandatperioden har knappt en tredjedel, 27 procent, av Sveriges 290 kommuner en kvinna som kommunstyrelsens ordförande.

I de åtta sjuhäradskommunerna har bara tre kvinnor suttit som kommunens högsta politiker, Maj Steen, moderat i Borås, Margareta Yngvesson, centerpartist i Herrljunga, och Eva Johansson, centerpartist i Svenljunga.

Centerpartiet är något bättre än genomsnittet, och här finns också en tradition av medvetet jämställdhetsarbete.

Karin Söder blev till exempel Sveriges första kvinnliga utrikesminister, i Torbjörn Fälldins regering 1976, och Sveriges första kvinnliga partiledare tio år senare.

– Jag har haft tur att komma från ett parti där det har rått väldigt god respekt könen emellan, och då är man ju trygg i sin roll. Och är man trygg i sin roll, så tror jag att det smittar av sig, säger Karin Söder.

Mer om detta i Sjuhärad Direkt i eftermiddag.

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista