1 av 2
Barbro Westermark (S). Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Ulricehamn

Mer demokrati med mobil valurna

Ulricehamn inför troligtvis ett mobilt röstmottagningsställe för förtidsröster i höstens val.
Tanken är att en specialinredd buss ska köra runt i kommunen veckorna före valet.

Det är socialdemokraten Barbro Westermark som har föreslagit den mobila röstmottagningen som nu ser att att bli verklighet. Hon motiverar förslaget med att alla ska kunna rösta där de bor:

– Man har plockat bort ett antal vallokaler i vissa byar, så man har inte samma möjligheter att rösta på landsbygden, anser vi. Och man ska kunna rösta där man bor, säger Barbro Westermark tror att det här kommer att leda till att fler går och röstar.

Kommunstyrelsen väntas säga ja till förslaget i dag. Sedan är det fullmäktige och ytterst valnämnden som fattar beslutet.

Bussen kan stanna på torg, stora arbetsplatser och äldreboenden, överallt där det samlas människor, säger Barbro Westermark. Röstbussen beräknas kosta 150 000 kronor.  

Mobil röstmottagning diskuteras även i andra kommuner i Sjuhärad. I Mark kommer till exempel bokbussen att ta emot förtidsröster.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista