Borås

Oljesanering blir dubbelt så dyr

Det har läckt ut betydligt mer olja i marken på Alideberg i Borås än vad experterna tidigare trott och saneringen beräknas nu bli dubbelt så dyr som beräknat.

Experterna hade förutspått ett cirka metertjockt oljelager över en yta på 600 kvadratmeter, enligt analysen skulle 1 100 ton oljeskadad jord behöva transporteras bort.

– Vi har varit nere under grundvattennivån, på fem meter och även tätat med lera från Göteborg, säger Ulf Raneby på kommunens servicekontor.

Men omådet var både större och tjockare än beräknat och nu räknar man med att få köra bort 
4 000 ton jord till sanering på Sobacken. Kostnadsprognosen har stigit från två till fyra miljoner kronor.

Det är en kostnad kommunen får stå för, trots att mycket pekar på att oljan en gång i tiden, troligen på 70-talet, läckte ut från en panncentral som tillhörde HSB. Men det har inte kunnat bevisas och Borås har dömts att bekosta saneringen.

Olja kommer att finnas kvar i marken även efter att arbetet slutförts, dels under panncentralen, där man inte kommer åt, dels där berget hindrar arbetet. Men den ska stängas in med ett lerlager och resten ska bli rent säger Ulf Raneby:

– Det här måste åtgärdas en gång för alla, det har varit lite långbänk men nu ska vi slutföra det.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista