Sponsorerna strömmar till Elfsborg, trots lågkonjunkturen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Elfsborg

Miljoner i kassan för Elfsborg

Trots de senaste två årens lågkonjunktur fortsätter allsvenska fotbollsklubben Elfsborg att öka sina sponsorintäkter. I år räknar klubben med en ökning på minst tio procent jämfört med förra året.

Applåder, hejaramsor och jubel hör till de vanliga inslagen på Borås Arena - men ett nytt inslag i år blir digitala reklamskyltar av den typ som är vanliga på arenor ute i Europa. På Borås Arena kommer de att sitta längs hela ena långsidan.

De digitala reklamskyltarna har alltså enligt Stefan Andreasson bidragit till att Elfsborg fortsätter att öka sina sponsorintäkter - trots de senaste två årens lågkonjunktur.

– Ja, det är det absolut, det är en bidragande orsak till att vi har ökat ytterligare. Framför allt de större företagen har sett detta som ytterligare en ingrediens för att stötta oss ytterligare, säger sportchefen Andreasson.

En annan förklaring är också att klubben helt enkelt struntat i lågkonjunkturen:

– Vi vägrade nämna det ordet under en period. Det kan bli lite mentalt, det där - en del budgeterade också med ett underskott, men det gjorde inte vi, säger Stefan Andreasson.  

2004, året innan Borås Arena var färdig, hade Elfsborg omkring 11 miljoner kronor i sponsorintäkter. Sedan dess har klubben varje år ökat sponsorintäkterna - och så alltså även i år:

– Vi börjar närma oss 40 miljoner, vi har ett fantastiskt stöd från hela regionen - det känns oerhört bra.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

IFE och IFK bli topplag

Elfsborg eller IFK Göteborg vinner fotbollsallsvenskan i år. Det tippar dom allsvenska tränarna som hade samlats i Örebro i går för upptaktsmöte. Tolv av 16 tränare tror att guldet hamnar antingen i Borås eller i Göteborg. Tre av tränarna tippar Kalmar och en AIK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista