Positiv till ekobegravning

Kyrkogårdschefen i Borås, Jan-Olof Hägmark, är mycket positiv till den nya metod för gravsättning som just nu testas på St Sigfrids kyrkogård, så kallad ekologisk begravning.
Ekologisk begravning har utvecklats av biologen Susanne Wiigh-Mäsak, och testas för första gången i Sverige och i världen i Borås just nu. Metoden går ut på att kroppen töms på vatten och blir till ett tjockt pulver, som sedan kan tjäna som växtnäring. Kyrkogårdschefen i Borås Jan-Olof Hägmark tror att man kan använda kyrkogårdsmarken mer effektivt med den nya metoden, eftersom gravsättningen sker på ett betydligt mindre djup än vid traditionell begravning, omkring 30 - 40 centimeter. ''På så sätt kan man återanvända gravmark, och dessutom använda mark som inte gått att använda till kistgravar, på grund av till exempel alltför ytlig berggrund'', säger Jan-Olof Hägmark. Men innan metoden blir verklighet behövs en fullskalig anläggning för att hantera kropparna i Sverige, och Hägmark tror att en sådan ännu dröjer några år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".