Borås

Politikerna missnöjda med Kinaköp

Borås Stad är dåliga på att följa sina egna regler - regler som säger att arbetarna hos företag som levererar till Borås ska ha bra arbetsvillkor.

Kommunledningen i Borås är självkritiska efter att det kommit fram att staden återigen köpt sten från Kina - trots att man är ense om att landets företag troligen inte uppfyller Borås krav på leverantörer.

Borås kommunfullmäktige har bestämt att kommunenstyrelsen och fullmäktige ska följa TCO:s uppförandekod.
Den innebär bland annat att leverantörer ska garantera god arbetsmiljö, att inte barnarbete förekommer och att det råder föreningsfrihet - något som Ulf Olsson (S) betvivlar att det gör i Kina.

Men upphandlingsreglerna har inte gällt alla delar av kommunen. Förvaltningarna har haft klartecken, och ett exempel är Gatukontoret som köpt kinesisk sten utan att alltså formellt ha brutit mot reglerna.

Socialdemokraternas Ulf Olsson är kritisk, och moderaternas Ulrik Nilsson är inte heller han nöjd med hur reglerna har utformats.

Upphandlingsreglerna ska nu ses över, och omfatta alla delar av Borås Stad.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista