Tidigare publiceringar

Poltiker fick dubbelt betalt - behöver inte betala tillbaka

Markpolitikern och Socialdemokraten Ingvar Larsson bör inte att bli återbetalningsskyldig för de 33 000 kronor han fått i dubbel ersättning - det har kommunstyrelsens arbetsutskott kommit fram till. Men samtidigt säger man att det är inte tillåtet att göra som Ingvar Larsson gjort, och nu ska reglerna ses över.

– Vi har inte varit tillräckligt tydliga att om man gör sitt förtroendeuppdrag på en semesterdag så har man inte rätt till ersättning för förlorad arbetsförtjänst så då gör vi det förtydligandet och trycker på att man ska begära ledigt för förtroendeuppdraget, säger kommunstyrelsens ordförande Pelle Pellby (S).

Det var mellan 2004 och 2006 som socialdemokraten Ingvar Larsson var vice ordförande i utbildningsnämnden i Mark. Han jobbade samtidigt som chef på Öxnevalla behandlingshem, och trots att han fick full lön därifrån tog han ut 33 000 kronor i ersättning från kommunen för förlorad arbetsförjänst, för den tid han var på möten.

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott i Mark alltså kommit fram till att detta inte är okej, men trots det så kommer man inte begära tillbaka de 33 000 kronor Ingvar Larsson felaktigt fått utbetalt.

– Det har inte inneburit nån ekonomisk fördel för honom och inte någon ökad kostnad för kommunen, säger Pelle Pellby.

Men två tredjedelar av de semesterdagar han tagit ut är ju inte i anslutning till de möten han fått ersättning för förlorad arbetsförtjänst för.

– Men då har du uppgifter som jag inte har tillgång till så det kan jag faktiskt inte svara på.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista