1 av 2
Motiv för en barntröja?
2 av 2
borås

Barntröja med dödsmotiv

I klädbutiken Hennes & Mauritz i Borås kan man på barnavdelningen köpa en tröja med ett motiv som har tydliga referenser till dödsriket. Radio Sjuhärad har låtit en universitetslektor i religionshistoria titta på motivet.

Motivet på tröjan som man hittar på Hennes & Mauritz barnavdelning föreställer en stor skorpion - och så står det lite text på olika banderoller. Förutom det latinska ordet för grav hittar man också referensen 30 kolon 19. Vad det syftar på kan inte universitetslektor Christer Hedin svara på, men när han tittar i koranen sura 30 vers 19, så hittar han där en text som har med döden att göra.

Vi har sökt Hennes & Mauritz för att fråga hur de tänkt med det här motivet. Men trots flera påstötningar får vi bara svar via e-post att företaget har ett stort mediatryck och inte kan erbjuda någon intervju.

En förklaring vi får via e-post är att texten är skriven på "låtsaslatin" och symbolerna är mer eller mindre slumpvis utvalda för att bidra till en "look" snarare än att förmedla något budskap.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista