IT-bolag vill bygga serverhallar. Foto: Scanpix
Sjuhärad

IT-jättar intresserade av Sjuhärad

Flera stora internationella IT-företag vill bygga serverhallar i Sverige, och Vårgårda, Skene och Herrljunga är några av orterna som är intressanta. En etablering av exempelvis Apple eller Microsoft skulle innebära många arbetstillfällen.

Tomas Sokolnicki är investeringsrådgivare på Invest in Sweden, och han sköter kontakten mellan IT-jättarna och kommunerna:

– De här kan hamna var som helst ute i landet, de behöver inte alls vara i storstadsregionerna, tvärtom. Och på en sån här anläggning skapas det 40-60 direkta jobb, och flera indirekta, säger han.

En av anledningarna till att Sverige är intressant när IT-jättar som Apple, Google, Microsoft och Facebook vill bygga serverhallar är kylan. När mängder av servrar och datorer står igång dygnet runt blir värmealstringen enorm, och då är kall luft att kyla med eftertraktat. I Sjuhärad är Vårgårda, Skene och Herrljunga platser som IT-bolagen tittar närmre på.

Erik Lidberg är kommunchef i Vårgårda, och han menar att de har allt som It-bolagen söker:

– Elförsörjning och datakommunikation är det viktigaste, och att man har dubblering på detta, vilket vi har. Dessutom har vi bra läge nära E20 för kommunikationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".