Tora Dahl. Foto: Sofia Boo
Mark

"Vården ska inte dela ut reklam"

Den offentliga vården ska inte gå försäkringsbolag och läkemedelsindustrins ärenden och dela ut reklam till patienter. Det anser Tora Dahl från Fritsla som när hon var gravid med sitt tredje barn fick utdelat information om ett försäkringsbolags "vänta-barn-försäkring" vid ett besök på barnmorskemottagningen i Mark.

– Det här är ju en offentlig verksamhet och då tycker jag inte man kan använda det forumet för att sälja reklam, säger Tora Dahl.

Det var när Tora Dahl var på en rutinkontroll som barnmorskan gav henne en röd pärm som Tora sedan ombads ha med sig till förlossningen. Den röda pärmen visade sig vara från försäkringsbolaget Trygg Hansa och innehöll inte bara infromation från barnmorskemottagningen utan även information om Tygg Hansa föräkringar Väntabarn och Mammabarn , information som Tora inte alls hade efterfrågat. Det gjorde henne upprörd och hon skickade materialet och ett kritisk brev till patientnämnden i Borås.

– Det kan uppfattas av gravida tror jag som att barnmorskorna på något sätt ställer sig bakom en sådan försäkring. Att det alltså finns ett behov av att teckna en sådan försäkring.

Verksamhetschefen på barnmorksemottagningen i Mark vill inte bli intervjuad men säger att pärmarna är från TryggHansa, men att man borde plocka ut den medföljande reklamen innan den lämnas ut. Men Tora Dahl säger att detta inte är enda gången hon stött på liknande fall av reklam från den offentliga vården. Hon berättar som ett exempel om när hon efterfrågade information om hur hon kunde undvika järnbrist när hon var gravid och då fick tilldelat sig en broschyr från ett företag som säljer järntabletter.

– Jag skulle vilja att man själv tog fram det material som behövs för det finns enorma ekonomiska intressen bakom det här och det får man inte glömma, säger Tora Dahl.

Regionstyrelsen tog i januari ett beslut om principer och riktlinjer när det gäller just reklam och där framgår det klart att reklam som skett i det här fallet inte är tillåtet. Och primärvårdsdirektör Kerstin von Sydow säger att den här typen av reklam inte är acceptabelt.

– Med anledning av detta nu får jag ju ta och göra en översyn av vad vi har för så kallade reklamutskick på våra verksamheter och gå igenom det, säger Kerstin von Sydow.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".