1 av 2
Foto: Ludvig Åsgården/SR.
2 av 2
Foto: Ludvig Åsgården/SR.
Borås

Snöhögar skymmer i Borås

I Borås har det jobbats hårt med att bli av med den snö som vräkte ner för några veckor sen. Men några av de största snöhögarna som finns kvar ligger så illa till att de börjar störa trafiken.

Henrik är arton år och håller just nu på att lära sig köra bil. Han har starka åsikter om de snövallar som fortfarande finns kvar i Borås i korsningar sedan plogningen i vinter.

– Jag tycker det är jävligt farligt. Det är ju en jättestor trafikfara här och det är halt på vägen också så det är svårt att stanna när man väl ser en bil.

Kommunens riktlinjer för plogning säger att det får det max vara 80 centimeter hög snö vid sidan av korsningar, och det ska vara fri sikt tio meter åt varje håll.

De riktlinjerna har man inte kunnat hålla i år, och att snön hamnade ostrategiskt i brådskan berodde på att framkomligheten prioriterades när snön vräkte ner som mest.

Men trots att det slutade snöa den andre mars ligger det fortfarande stora högar kvar som skymmer sikten. På Gatukontoret erkänner man att man inte heller vet var det är värst.

– Vi åker ut så fort vi hittar något som vi tycker ser farligt ut eller att någon ringer. Men, det är väldigt många gatukors i staden så vi har inte koll på riktigt alla nej, säger Sören Johansson, sektionschef på Gatukontoret;

Rosangela Hansen är stadsjurist i Borås. Hon berättar hur hon skulle bemöta någon som påpekar att kommunen inte lever upp till sina egna riktlinjer.

– Vi följer den här prioriteringsordningen (vilken ordning gatorna rensas. red. anm.). Det har varit så vansinnigt mycket snö att vi bara har hunnit arbeta bort det som finns i prioritet 1 och 2, säger Rosangela Hansen.

Ludvig Åsgården
ludvig.asgarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".