1 av 2
Foto: Johan Nilsson/SCANPIX.
2 av 2
Sätila

Vill folkomrösta om vindkraft

Socialdemokraterna i Sätila vill folkomrösta om vindkraftsparken i Sätila. Parken är en het fråga med många protester från de som bor i närheten.

Göteborgs energi har som mest velat bygga 20 vindkraftverk vid Lygnersvider utanför Sätila.

Dock har det länge varit motstånd mot kraftverken, och debatten har tidvis varit het med många protester från grannarna.

Socialdemokraterna i Sätila vill nu ha till en folkomröstning om vindkraftsparken, trots att en omröstning inte är beslutande. (S) tycker ändå att det är viktigt att folket får säga sitt.

– Det vi vill ha är en omröstning som pekar på vad majoriteten tycker här. Då är det de röstberättigade här som får säga vad de tycker, säger S-ordföranden i Sätila - Sonia Danella.

För att få genomföra en folkomröstning krävs att fem procent av väljarkåren begär detta - eftersom röstningen bara skulle genomföras i valkretsarna runt Sätila handlar det om cirka 1 300 namnunderskrifter.

– Vi har inget emot vindkraft, men det här kommer att göra ett så stort ingrepp i naturen, och det kommer att störa ganska många. Det är ok - bara det inte är här nära oss, säger S-ordföranden Sonia Danella.

För att få genomföra en folkomröstning krävs att fem procent av väljarkåren begär detta. För Sätilas del handlar det om cirka 1 300 namnunderskrifter.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se
Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".